ΠΟΕ-ΠΦΥ

Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΠΦΥ

Επικοινωνία :   Αριστοτέλους 28, ΤΚ : 10433
Τηλ :  210.3642927 - Fax :   210.3642249
Back Βρίσκεστε εδώ: Home Δραστηριότητες ΔΣ Ομιλίες - Συνεντεύξεις Ομιλία της Γ. Γραμματέας της ΠΟΕ-ΕΟΠΥΥ (ΠΕΔΥ) στην Χαλκίδα, σε συνάντηση όλων των φορέων υγείας παρουσία του υπουργού υγείας κ. Κουρουμπλή, του αναπληρωτή υπουργού υγείας κ. Ξανθού και του διοικητή 5ης ΔΥΠΕ κ. Αντωνίου

Ομιλία της Γ. Γραμματέας της ΠΟΕ-ΕΟΠΥΥ (ΠΕΔΥ) στην Χαλκίδα, σε συνάντηση όλων των φορέων υγείας παρουσία του υπουργού υγείας κ. Κουρουμπλή, του αναπληρωτή υπουργού υγείας κ. Ξανθού και του διοικητή 5ης ΔΥΠΕ κ. Αντωνίου

ΧΑΛΚΙΔΑ,  4/5/2015

Κύριε Υπουργέ

Κατ αρχήν, σας καλώς ορίζουμε στην Στερεά Ελλάδα. Ξεκινάμε με την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση, έχει όλη την καλή πρόθεση να αναβαθμίσει την Δημόσια Υγεία και ιδιαίτερα την ΠΦΥ, η οποία έχει εγκαταλειφθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Αν θέλετε πραγματικά την επανεκκίνηση της ΠΦΥ έπρεπε ήδη να έχουν γίνει κάποιες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Η εξαθλίωση στην οποία καταδίκασαν ,οι προκάτοχοί σας, τις Μονάδες Υγείας αλλά και τα Κ.Υ δεν μας αφήνουν περιθώρια για καθυστερήσεις. Προσλήψεις γιατρών  και προσωπικού όπου υπάρχει ανάγκη. Επανεκκίνηση  του  εργαστηριακού διαγνωστικού τομέα με προέκταση συμβάσεων για αρχή και καινούριους διαγωνισμούς άμεσα. Πρέπει να φροντίσετε να γίνει επέκταση του νόμου 4316/2014 μέχρι το τέλος του έτους. Όπως βλέπετε ο Ιούνιος πλησιάζει και οι ΥΠΕ όχι μόνο δεν έχουν ξεκινήσει διαγωνισμούς  για αντιδραστήρια  αναλώσιμα κλπ, αλλά δεν έχουν προχωρήσει  και την επέκταση συμβάσεων μέσω Νοσοκομείων. Ιδιαίτερα η 5η  ΔΥΠΕ βρίσκεται πίσω σε όλα.

Ήδη απ ότι φαίνεται το μοντέλο προμηθειών μέσω Υγειονομικών Περιφερειών έχει αποτύχει. Γι αυτό η ομοσπονδία μας έχει  καταθέσει μια πρόταση για την Χωροταξική και Διοικητική αναδιοργάνωση  των ΔΥΠΕ. Την έχουμε καταθέσει στον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Ξανθό και την πρωτοκολλήσαμε και στο δικό σας γραφείο. Σε αυτή προτείνουμε την αποκέντρωση της Διοίκησης. Δηλαδή κάθε Νομός να έχει Διεύθυνση ΠΦΥ και Ψυχικής Υγείας. Με έδρα την Μονάδα Υγείας η Κ.Υ με βάση την λειτουργική και διοικητική τους αυτοτέλεια. Δεν είναι δυνατόν να ασχολείται η Λάρισα με την απλή παραγγελία χαρτιού Α4 μέχρι τα αντιδραστήρια. Είναι φυσικό και  πραγματικότητα πλέον, να μην προχωράει τίποτα.

Με την πρότασή μας δεν δημιουργείται επιπλέον δαπάνη στο σύστημα και εξασφαλίζονται πολλαπλάσια θετικά αποτελέσματα, τόσο στον τομέα της οργάνωσης όσο και στον τομέα της βελτίωσης των παροχών προς τους πολίτες, δηλαδή  και οικονομικό και κοινωνικό όφελος. Γίνεται αξιοποίηση του υπάρχοντος δυναμικού ανθρώπινου και υποδομής. Ένα άλλο θέμα είναι ο διακριτός ρόλος της ΠΦΥ στην διοίκηση. Πρέπει, οπωσδήποτε να υπάρξει χωριστή διοίκηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και της Νοσοκομειακής. Μόνο με αυτό  τον  τρόπο εξασφαλίζεται η λειτουργικότητα των δομών της ΠΦΥ αλλά και το διοικητικό ανεξάρτητο  από την Δευτεροβάθμια. Η προηγούμενη εμπειρία με την διοικητική υπαγωγή των Κ.Υ στα νοσοκομεία κατέδειξε την προβληματική μιας τέτοιας κατάστασης, με την υποβάθμιση  των παρεχομένων υπηρεσιών ΠΦΥ.

Για να προχωρήσω και στα επιμέρους προβλήματα της Στερεάς σας φέρνω κάποια ενδεικτικά παραδείγματα. Το μικροβιολογικό εργαστήριο στη μονάδα υγείας Λαμίας δεν λειτουργεί από το 2012. Παρ όλες τις προτάσεις του συλλόγου μας για μεταφορά  βιοχημικού αναλυτή από όμορες πόλεις που είχαν αναλυτές αλλά δεν είχαν γιατρούς και προσωπικό δεν έγινε κάτι από την διοίκηση της 5ης ΔΥΠΕ. Το αποτέλεσμα,  3 μεγάλες πόλεις χωρίς μικροβιολογικό εργαστήριο και 2 βιοχημικοί αναλυτές κατεστραμμένοι, με μεγάλο κόστος για το δημόσιο. Φυσικά ασφαλισμένοι που δεν εξυπηρετούνται και τεράστια κονδύλια να διαφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα. Το κακό ξέρετε ποιο είναι κ. Υπουργέ; ότι κανείς δεν πληρώνει η τουλάχιστον δεν  απολογείται για τέτοιες πράξεις ενάντια στο κοινωνικό συμφέρον! Παρόμοια παραδείγματα υπάρχουν  και στην Χαλκίδα  και αλλού. Ελπίζουμε η νέα διοίκηση να είναι άμεση και αποτελεσματική στις αποφάσεις της.

Αν πραγματικά θέλετε να οικοδομήσετε μια σωστή και ολοκληρωμένη ΠΦΥ χρησιμοποιήστε μας. Το προσωπικό μας διαθέτει πείρα και τεχνογνωσία σε όλους τους τομείς. Έχουμε μεγάλη άνεση και γνώση και στις προμήθειες. Το κάναμε χρόνια σε  αντίθεση με τους εργαζόμενους των ΔΥΠΕ .Μπορείτε να λύσετε πάρα πολλά  προβλήματα και γρήγορα βάζοντάς μας σε χρήσιμες θέσεις της πρωτοβάθμιας  και όχι να μας χρησιμοποιείται για τις οποιεσδήποτε  περιστασιακές ελλείψεις  πραγματικές η πλασματικές, των Νοσοκομείων. Οι άναρχες  και χωρίς λόγο μετακινήσεις μας στα νοσοκομεία δείχνουν απλά ότι δεν υπάρχει σχέδιο επαναλειτουργίας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και απλά συνεχίζεται η διάλυσή της όπως ενορχηστρώθηκε από τις προηγούμενες αντιλαϊκές κυβερνήσεις.

Περιμένουμε από σας κ. Υπουργέ και από την κυβέρνηση γρήγορες και αποφασιστικές κινήσεις. Αλλιώς σε λίγο οι κάτοικοι αυτής της χώρας δεν θα έχουν  ούτε πρωτοβάθμια ούτε δευτεροβάθμια. Δεν θα έχουν Δημόσια Υγεία!

Μπενιάτα Ελένη Γ.Γραμματέας ΠΟΕ-ΕΟΠΥΥ(ΠΕΔΥ)