ΠΟΕ-ΠΦΥ

Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΠΦΥ

Επικοινωνία :   Αριστοτέλους 28, ΤΚ : 10433
Τηλ :  210.3642927 - Fax :   210.3642249
Back Βρίσκεστε εδώ: Home Δραστηριότητες ΔΣ Υπομνήματα-Έγγραφα Επιστολή για Κέντρα Μάνας και Παιδιού

Επιστολή για Κέντρα Μάνας και Παιδιού

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ
ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ( Π.Ο.Ε. – Π.Φ.Υ. )
Αριστοτέλους 28 - 4ος Όροφος - Τ.Κ. 10433 Αθήνα - Τηλέφωνο: 210.3642927
Fax: 210.3642249 - Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. - Site: www.poe-pfy.gr 

Αθήνα, 08 / 05 / 2019
Αρ. Πρωτ. : 155

Προς :
• Υπουργό Υγείας
• Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας
• Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Υγείας
• Αναπληρωτή Γεν. Γραμματέα Υπ. Υγείας
• Διεύθυνση ΠΦΥ και Πρόληψης – Προϊστάμενος
• 1η, 2η, 3η, 4η, 5η, 6η, 7η ΥΠΕ

Θέμα : «Κέντρα Φροντίδας Μάνας και Παιδιού»

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην ΠΦΥ (ΠΟΕ-ΠΦΥ) με το παρόν έγγραφο προσβλέπει στην όσο το δυνατό αμεσότερη επίλυση μέσω διευκρινιστικού εγγράφου από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Υγείας κωλύματος που προέκυψε στην εύρυθμη λειτουργία των Κέντρων Φροντίδας Μάνας και Παιδιού σε όλη τη χώρα.

Οι εν λόγω δομές ΠΦΥ (πρώην Σταθμοί Προστασίας Μάνας Παιδιού και Εφήβου) διαχρονικά παρέχουν υπηρεσίες πρόληψης, προστασίας και προαγωγής της υγείας εγκύων, βρεφών, παιδιών και εφήβων μέσω παροχής ενιαίας δέσμης σχετικών υπηρεσιών υγείας.

Μία από αυτές τις υπηρεσίες είναι η διενέργεια εμβολιασμών σε όλες τις προαναφερθείσες ηλικιακές ομάδες συμβάλλοντας στην αύξηση του ποσοστού εμβολιαστικής κάλυψης και αποδίδοντας μετρήσιμα αποτελέσματα υπέρ της δημόσιας υγείας.

Η απόφαση με Αριθμ.Γ5α/Γ.Π.οικ.79678 που αφορά το ηλικιακό όριο παρακολούθησης παιδιών και εφήβων από ιατρούς ειδικότητας Παιδιατρικής παρά του δεδομένου θετικού περιεχομένου της, σε ότι αφορά την λειτουργία των Κέντρων Φροντίδας Μάνας και Παιδιού επέφερε τον αποκλεισμό της προσέλευσης των εφήβων 16-18 ετών. Οι υπηρεσίες τηλεφωνικών ραντεβού δεν επιτρέπουν στον κηδεμόνα να κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό στα εν λόγω Κέντρα όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος. Τονίζουμε δε ότι η ενημέρωση από το Υπουργείο στο πρόσφατο παρελθόν είχε να κάνει με το ότι η λειτουργία των συγκεκριμένων δομών συνεχίζεται ως είχε πριν την νέα ονομασία τους.

Επιπρόσθετα, η ομοσπονδία μας γνωρίζει ότι ο κλάδος των Επισκεπτών Υγείας που στελεχώνει τα Κέντρα και άλλα σχετικά με την ΠΦΥ τμήματα, πραγματοποιεί πανελλαδικά και σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ελέγχους εμβολιαστικής κάλυψης με στόχο να καλυφθούν άμεσα οι εμβολιαστικές εκκρεμότητες των εφήβων στις αντίστοιχες δημόσιες δομές απo όπου διενεργείται ο έλεγχος.

Παρακαλούμε το συντομότερο δυνατό να δοθεί λύση μέσω ίσως διευκρινιστικής οδηγίας έτσι ώστε να συνεχιστεί η παρά τα όποια προβλήματα σχετικά εύρυθμη λειτουργία των Κέντρων Φροντίδας Μάνας και Παιδιού.

Για το Δ.Σ. της
Π.Ο.Ε. – Π.Φ.Υ.

        Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                      Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

  Βιτωράτος Λεωνίδας                  Τσιρίγκα Ιωάννα