ΠΟΕ-ΠΦΥ

Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΠΦΥ

Επικοινωνία :   Αριστοτέλους 28, ΤΚ : 10433
Τηλ :  210.3642927 - Fax :   210.3642249
Back Βρίσκεστε εδώ: Home Δραστηριότητες ΔΣ Υπομνήματα-Έγγραφα Επιστολή - Ανακοίνωση για αξιολόγηση

Επιστολή - Ανακοίνωση για αξιολόγηση

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ
ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ( Π.Ο.Ε. – Π.Φ.Υ. )
Αριστοτέλους 28 - 4ος Όροφος - Τ.Κ. 10433 Αθήνα - Τηλέφωνο: 210.3642927
Fax: 210.3642249 - Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. - Site: www.poe-pfy.gr 

Αθήνα, 08 / 05 / 2019
Αρ. Πρωτ. : 154

Προς :
• Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης
• Υπουργό Υγείας
• Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας
• Γενικό Γραμματέα Υπ. Υγείας
• Αναπληρωτή Γεν. Γραμματέα Υπ. Υγείας
• Γραφείο Υπουργείου Εργασίας
• 1η, 2η, 3η, 4η, 5η, 6η, 7η Υ.ΠΕ.
• Διεύθυνση Ανθρωπίνου Δυναμικού των Υ.ΠΕ.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ -ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην ΠΦΥ (ΠΟΕ-ΠΦΥ) επανέρχεται με την παρούσα επιστολή στο θέμα της αξιολόγησης των εργαζομένων που ανήκουν σε αυτή ως μέλη των συλλόγων-μελών της.

Με σαφείς αποστάσεις από τον «ξύλινο» συνδικαλιστικό λόγο, με αλήθειες και επιχειρήματα παραθέτει τους λόγους για τους οποίους ζητά για ακόμη μία φορά την εξαίρεση των μελών της από την διαδικασία της αξιολόγησης.

1. Οι εργαζόμενοι στις δομές ΠΦΥ και των υγειονομικών περιφερειών της χώρας είναι στην πλειοψηφία τους εργαζόμενοι με ανώτερο μορφωτικό και εκπαιδευτικό επίπεδο καθώς επίσης αποτελεσματικής και αποδοτικής για το εθνικό σύστημα υγείας εργασιακής εμπειρίας. Η επιτυχή για αυτούς αξιολόγηση προϋποθέτει και απαιτεί σύμφωνα και με τις αρχές που διέπουν την ορθή διοίκηση, την σύσταση οργανογραμμάτων με σαφή περιγραφή των θέσεων εργασίας και των αρμοδιοτήτων με προηγούμενη στοχοθεσία του φορέα. Οποιαδήποτε ενέργεια εκτός αυτού του πλαισίου είναι κατάφορα άδικη και υποβαθμίζει τους εργαζόμενους καθιστώντας την διαδικασία της αξιολόγησης διαμετρικά αντίθετη με την έννοια της αξιοποίησης του υπαλλήλου.

2. Υπάρχουν μαρτυρίες συναδέλφων σύμφωνα με τις οποίες υπεύθυνοι των Κέντρων Υγείας πραγματοποιούν τις αξιολογήσεις αφενός σε συνεργασία με άλλους υπαλλήλους λόγω φόρτου εργασίας μη εξασφαλίζοντας την προστασία προσωπικών δεδομένων και αφετέρου με κριτήρια σε αρκετές περιπτώσεις μη αντικειμενικά. Από την μία μεριά λόγω απουσίας προσωπικής εποπτείας του επαγγελματικού έργου του υπαλλήλου, από την άλλη λόγω προσωπικών γνωριμιών καθώς και σε άλλη περίπτωση άλλοι προσπαθούν να τηρήσουν ισορροπίες και να αποφύγουν αντιδράσεις των υφισταμένων τους βαθμολογώντας εξίσου όλους με τον ίδιο βαθμό. Θα πρέπει δε να τονιστεί ότι και οι υπεύθυνοι των Κέντρων Υγείας στην πλειοψηφία τους έρχονται εύλογα σε πολύ δύσκολη θέση και αναγνωρίζουν σε συνομιλίες με το προσωπικό των δομών ότι η διαδικασία δεν είναι αντικειμενική τις περισσότερες φορές.

Σύμφωνα με τα παραπάνω με γνώμονα το δίκαιο και το σωστό για όλους, εργαζόμενους και ηγεσία, ζητάμε από τα πρόσωπα και τους φορείς παραλήπτες της παρούσας επιστολής να εξετάσουν με την δέουσα προσοχή, ευθύνη και σοβαρότητα το αίτημά μας να εξαιρεθούν από την αξιολόγηση οι υπάλληλοι που απασχολούνται σε δομές που απουσιάζουν πλήρως οργανογράμματα.

Είμαστε σαφώς υπέρ της αξιολόγησης των εργαζομένων όταν αυτή θα διέρχεται όλους τους κανόνες και τις αρχές που την καθιστούν δίκαιη και αξιόπιστη και που συνδέεται με την αξιοποίηση των υπαλλήλων με τεκμήρια όπως για παράδειγμα είναι οι κρίσεις των υπαλλήλων από τα αρμόδια όργανα και η τοποθέτηση αυτών σε θέσεις ευθύνης με ανάλογες αρμοδιότητες και ανταμοιβές.

Προσδοκούμε την ανταπόκρισή σας ως ένδειξη σεβασμού στα εργασιακά δικαιώματα και την προάσπιση και προαγωγή του δικαίου

 

Για το Δ.Σ. της
Π.Ο.Ε. – Π.Φ.Υ.

        Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                      Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

  Βιτωράτος Λεωνίδας                  Τσιρίγκα Ιωάννα