ΠΟΕ-ΠΦΥ

Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΠΦΥ

Επικοινωνία :   Αριστοτέλους 28, ΤΚ : 10433
Τηλ :  210.3642927 - Fax :   210.3642249
Back Βρίσκεστε εδώ: Home Δραστηριότητες ΔΣ Υπομνήματα-Έγγραφα Επιστολή - αίτημα για επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας

Επιστολή - αίτημα για επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ
ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ( Π.Ο.Ε. – Π.Φ.Υ. )
Αριστοτέλους 28 - 4ος Όροφος - Τ.Κ. 10433 Αθήνα - Τηλέφωνο: 210.3642927
Fax: 210.3642249 - Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  - Site: www.poe-pfy.gr 

Αθήνα, 03 / 04 / 2018

Αρ. Πρωτ. : 87-16/03/2018 Υπουργείο Υγείας – ΑΔΕΔΥ
Αρ. Πρωτ. : 97-03/04/2018 Υπουργείο Οικονομικών

ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΑΙΤΗΜΑ

Της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Ο.Ε. - Π.Φ.Υ), που εδρεύει στην Αθήνα, επί της οδού Αριστοτέλους, αριθ.28, όπως νόμιμα εκπροσωπείται.

          Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας χορηγείται κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 15 του Ν.4024/11, πέρα από το βασικό μισθό και φτάνει έως το ποσό των εκατόν πενήντα ευρώ (150) μηνιαίως.

Το άρθρο 67 του Ν.4235/2014 ορίζει ότι για τους φορείς που υπάγονται στις διατάξεις του Κεφαλαίου Δεύτερου του Ν.4024/11 η κοινή απόφαση των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομικών και του κατά περίπτωση αρμοδίου Υπουργού, που προβλέπεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 15 του ίδιου νόμου, εκδίδεται μέσα σε αποκλειστική προθεσμία έξι μηνών από την έναρξη ισχύος της διάταξης.

          Δυνάμει της υπ΄ αριθ. οικ.2/165719/0022 απόφασης που δημοσιεύτηκε στο Φ.Ε.Κ. στις 24-2-2012 ορίστηκαν οι κατηγορίες που λαμβάνουν το ανωτέρω επίδομα. Σύμφωνα με αυτή: «2. Στην κατηγορία Α΄ περιλαμβάνονται οι κάτωθι ειδικότητες:α) Το προσωπικό νοσηλευτικής υπηρεσίας, εργαστηρίων και καθαριότητας, οι απασχολούμενοι αποκλειστικά σε ακτινολογικούς θαλάμους και εμφανίσεις, οι οδηγοί και βοηθοί ασθενοφόρων -διασώστες και οι συντηρητές πειραματόζωων των Νοσοκομείων, των Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας της Χώρας, του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.), των Κέντρων Υγείας, των Κέντρων Ψυχικής Υγείας, των Ν.Π.Δ.Δ. του Τομέα Πρόνοιας και των Αγροτικών Ιατρείων τα οποία υπάγονται στα Δημόσια Νοσοκομεία. Οι Θαλαμηπόλοι Ψυχιατρικών Νοσοκομείων και Κλινικών…. 3. Στην κατηγορία Β περιλαμβάνονται α) Το τεχνικό προσωπικό και το προσωπικό που εργάζεται στην εστίαση και στον ιματισμό των Νοσοκομείων, των Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας της Χώρας, του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.), των Κέντρων Υγείας, των Κέντρων Ψυχικής Υγείας, των Ν.Π.Δ.Δ. του Τομέα Πρόνοιας και των Αγροτικών Ιατρείων τα οποία υπάγονται στα Δημόσια Νοσοκομεία».

          Δυστυχώς, στις ανωτέρω κατηγορίες που λαμβάνουν αυτό το επίδομα δεν συμπεριλήφθησαν οι οδοντοτεχνίτες, οι φυσιοθεραπευτές και οι επισκέπτες υγείας. Οι ανωτέρω κατηγορίες εργαζομένων αδικαιολόγητα παρελήφθησαν από τη χορήγηση του ανωτέρω επιδόματος, καθώς οι συνθήκες κάτω από τις οποίες παρέχουν τις υπηρεσίες τους είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικές και θέτουν καθημερινά σε κίνδυνο την υγεία τους.

Ειδικότερα, οι οδοντοτεχνίτες κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, χρησιμοποιούν υλικά, που προκαλούν σοβαρότατες βλάβες στο αναπνευστικό τους σύστημα (ενδεικτικά παραπέμπουμε στο σύγγραμμα του κ. Δρακωνάνη Εμ, ιατρού- πνευμονολόγου, δημοσιευμένη στο RespirationFrudarakis ME, Voloudaki A, Bouros D, Drakonakis G, Hatzakis K, Siafakas NM, Pneumonocokiasis among Cretan Dental Technicians, Respiration 1999).

Περαιτέρω, οι φυσιοθεραπευτές, λόγω της φύσης της εργασίας τους, παρέχουν τις υπηρεσίες τους τόσο εντός των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας και μονάδων υγείας του Π.Ε.Δ.Υ. όσο και εκτός των εγκαταστάσεων, ήτοι στις οικίες των ασθενών, όταν η μετακίνηση αυτών δεν είναι εφικτή. Σε κλινήρεις καταστάσεις ή σε περιπτώσεις κινητικής αναπηρίας των ασθενών, οι φυσικοθεραπευτές υποβάλλουν το σώμα τους σε ιδιαίτερη κόπωση για την κινητοποίηση και έγερση των ασθενών. Συνήθεις παθήσεις των φυσιοθεραπευτών είναι τενοντίτιδες, επικονδυλίτιδες εξαιτίας της χρήσης υπερήχων ηλεκτρομαλάξεων και ασκήσεων, κοίλες μεσοσπονδύλιων δίσκων στην αυχενική και οσφυϊκή μοίρα   κα. Περαιτέρω, η παροχή υπηρεσιών κατ’ οίκον των ασθενών φέρνει τους φυσιοθεραπευτές αντιμέτωπους με μεταδοτικές ασθένειες όπως οι ιοί ηπατίτιδας, μηνιγγίτιδας, Ιός HIV, φυματίωση, δερματικές παθήσεις, κ.α αλλά και συχνά βρίσκονται σε χώρους, που δεν τηρούν τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής και καθαριότητας. Τέλος, αναφορικά με τους επισκέπτες υγείας, στα καθήκοντα τους περιλαμβάνεται η πραγματοποίηση επισκέψεων στο σπίτι για συμβουλευτική υγείας σε ομάδες υψηλού κινδύνου για γενετικά, κοινωνικά νοσήματα και νοσήματα φθοράς (καρκίνο, καρδιοπάθειες, ατυχήματα, φυματίωση, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, διαβήτη, αλκοολισμό, τοξικομανία) και σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ηλικιωμένους, έγκυες, βρέφη και παιδιά. Οι επισκέπτες υγείας, ελλείψει προσωπικού, είναι δυστυχώς επιφορτισμένοι με πληθώρα νοσηλευτικών καθηκόντων.

          Θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας, ότι οι υπηρετούντες στις ειδικότητες αυτές καθημερινά θέτουμε τον εαυτό μας σε κίνδυνο προκειμένου να ανταποκριθούμε στα καθήκοντα μας, με μοναδικό σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών. Ευρισκόμενοι καθημερινά αντιμέτωποι με ελλείψεις τόσο σε υλικά όσο και σε ειδικευμένο προσωπικό, πασχίζουμε να ανταπεξέλθουμε στο διαρκώς διογκούμενο έργο μας, εις βάρος της υγείας τόσο ημών των ιδίων, όσο και των οικογενειών μας.

Η παρούσα αποτελεί έκκληση πρωτίστως για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας που θα διασφαλίζουν την υγεία μας, ενώ περαιτέρω αποσκοπεί και στην άρση της αδικαιολόγητης παράλειψης μας από τη χορήγηση του ανωτέρω αναφερόμενους επιδόματος, καθώς οι συνθήκες υπό τις οποίες παρέχουμε την εργασία μας είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και ανθυγιεινές.

Για τους λόγους αυτούς

ΖΗΤΑΜΕ

Όπως προβείτε άμεσα σε όλες τις απαιτούμενες εκ του νόμου ενέργειες, προκειμένου να εντάξετε τις ανωτέρω ειδικότητες στις κατηγορίες εργαζομένων, που λαμβάνουν το επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας, βελτιώνοντας έτσι κατά τι έστω τις οικονομικές συνθήκες της άσκησης του λειτουργήματος μας.

           Σας επισυνάπτουμε, κατάσταση εργαζομένων στο Π.Ε.Δ.Υ που δεν λαμβάνουν το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, καθώς και πίνακα με το ετήσιο κόστος για την χορήγηση του επιδόματος.

2018 Επιστολή Αίτημα για επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας 4

Συνεχίζοντας σας επισυνάπτουμε συμπληρωματική αιτιολογική έκθεση του αιτήματός μας με αρ πρωτ. 4633/1-8-14 σχετικά με την καταβολή επιδόματος της επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας των Επισκεπτών Υγείας και Οδοντοτεχνιτών.

  • Οι Επισκέπτες Υγείας ανάλογα με το φορέα στον οποίο εργάζονται πραγματοποιούν κατ’ οίκον επισκέψεις σε ευπαθείς ομάδες της κοινότητας και εργάζονται σε προγράμματα ή μονάδες κατ’ οίκον νοσηλείας. (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Δ/νσεις Δημόσιας Υγείας, Μονάδες Υγείας ΠΕΔΥ (πρώην ΕΟΠΥΥ) , Π.Ι.Κ.Π.Α., ΙΑΚ, Δημοτικά Ιατρεία, Λέσχες Φιλίας Δήμων, ΚΑΠΗ)
  • Διενεργούν - σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες - επί τόπου επιδημιολογικές έρευνες στα λοιμώδη και κοινωνικά νοσήματα, καθώς και στα ατυχήματα, παραπέμπουν αρμοδίως και αναλόγως και εφαρμόζουν μέτρα πρόληψης διασποράς λοιμωδών νοσημάτων στο σπίτι, στο σχολείο, στο νοσοκομείο, στον τόπο εργασίας, σε κοινοτικά καταστήματα και μονάδες υγείας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη διερεύνηση των λοιμωδών νοσημάτων (π.χ. φυματίωση, μηνιγγίτιδα, κ.τ.λ.) οποία περιλαμβάνει αφενός τον προληπτικό έλεγχο των επαφών του ασθενούς (π.χ. με τη διενέργεια δερμοαντίδρασης mantoux) σε όλους τους χώρους (οικογένεια, σχολικό, εργασιακό ή άλλο περιβάλλον) για την έγκαιρη ανεύρεση νέων κρουσμάτων και κατά συνέπεια τον περιορισμό της διασποράς της νόσου και αφετέρου τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας με την λήψη όλων των απαραίτητων κατά περίπτωση προληπτικών μέτρων.
  • Στις μονάδες υγείας του ΠΕΔΥ (πρώην ΕΟΠΥΥ) οι Επισκέπτες Υγείας απασχολούνται κυρίως στους Σταθμούς Προστασίας Μάνας Παιδιού και Εφήβου πραγματοποιώντας όλους τους εμβολιασμούς σε βρέφη, παιδιά και ενήλικες και δερμοαντιδράσεις mantoux για έκδοση άδειας παραμονής και εγγραφή σε κατασκηνώσεις και παιδικούς σταθμούς. Στις δομές των σταθμών πραγματοποιείται ο αντιφυματικός εμβολιασμός σε παιδιά και γίνεται διερεύνηση στην οικογένεια και το περιβάλλον σε περίπτωση παιδιών με θετική δερμοαντίδραση (mantoux). Καλύπτουν εμβολιαστικά όλες τις ευπαθείς ομάδες με αντιγριπικό εμβόλιο για την αποφυγή επιδημίας και εφαρμόζουν τα απαραίτητα μέτρα σε περίπτωση επιδημίας (π.χ. επιδημία Η1Ν1). Οι Σταθμοί εξυπηρετούν και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ΑΜΕΑ , εξαρτημένες μητέρες και συνεργάζονται με κοινωνικές υπηρεσίες και υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Εφαρμόζουν προγράμματα πρόληψης στο σχολείο (πρόγραμμα προληπτικής οδοντιατρικής), στο Σταθμό (πρόγραμμα πρόληψης δυσλιπιδαιμιών) και στην κοινότητα (συνεργασία με το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού σε πρόγραμμα πρόληψης βρεφικής κακοποίησης). Επίσης σε κάποιες μονάδες υγείας οι Επισκέπτες Υγείας είναι υπεύθυνοι διαχείρισης αποβλήτων των Υγειονομικών Μονάδων.

Όσον αφορά τους Οδοντοτεχνίτες :

Το προσωπικό των οδοντοτεχνικών εργαστηρίων είναι προσωπικό κατηγοριών ΤΕ και ΔΕ που απασχολούνταν στις Μονάδες Υγείας του ΙΚΑ, στη συνέχεια ΕΟΠΥΥ και σήμερα του ΠΕΔΥ υπό την αρμοδιότητα σήμερα των ΔΥΠΕ, ενταγμένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αποτελεί συνεπώς υγειονομικό-εργαστηριακό προσωπικό των Κέντρων Υγείας όπως αυτά ορίζονται από τον Νόμο σύστασης του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας.

Το οδοντοτεχνικό προσωπικό είναι καταφανώς «προσωπικό νοσηλευτικής υπηρεσίας, εργαστηρίων κλπ των Κέντρων Υγείας» όπως ρητά αναφέρεται στον Ν.4024/2011 παράγραφο 1 άρθρο 15 και στο ΦΕΚ 24/2/2012, που καθορίζει την καταβολή επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στην πρώτη κατηγορία των 150€ .

Το οδοντοτεχνικό-υγειονομικό προσωπικό των Μονάδων του ΠΕΔΥ που σήμερα δεν υπερβαίνει σε αριθμό τους 130 εργαζομένους, εργάζεται σε εργαστηριακό περιβάλλον επιβαρυμένο από άποψη υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας.

Συγκεκριμένα :

Α) το οδοντοτεχνικό προσωπικό των Κέντρων Υγείας ΠΕΔΥ καθημερινά έρχεται σε επαφή με αποτυπώματα της στοματογναθικής κοιλότητας ασθενών και με ιατροτεχνολογικά προϊόντα αυτής που χρίζουν επιδιόρθωσης (ολικές και μερικές οδοντοστοιχίες και ορθοδοντικά μηχανήματα)

Β) στους χώρους των εργαστηρίων πραγματοποιούνται καθημερινά εργασίες τροχίσματος (αιωρούμενα μικροσωματίδια), πολυμερισμού ακρυλικών, αποκήρωσης και στιλβώματος οδοντοπροσθετικών εργασιών (αναθυμιάσεις πτητικών υγρών και προϊόντων καύσης)

Αυτού του είδους το περιβάλλον εργασίας των οδοντοτεχνιτών οι οποίοι κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, αλλά και τα υλικά που χρησιμοποιούν δύναται να προκαλέσουν σοβαρότατες βλάβες στο αναπνευστικό τους σύστημα (ενδεικτικά παραπέμπουμε στο σύγγραμμα του κ. Δρακωνάνη Εμ, ιατρού- πνευμονολόγου, δημοσιευμένη στο Respiration – Frudarakis ME, Voloudaki A, Bouros D, Drakonakis G, Hatzakis K, Siafakas NM, Pneumonocokiasis among Cretan Dental Technicians, Respiration 1999). Επιπρόσθετα εμφανίζονται στον κλάδο μεγάλα ποσοστά δερματοπαθειών, ρινορραγιών και αυτοάνοσων νοσημάτων.

Στους χώρους των οδοντοτεχνικών εργαστηρίων, οι εργαζόμενοι χειρίζονται εξοπλισμό   όπως : υδραυλικές πρέσες, βραστήρες αποκήρωσης και πολυμερισμού, μοτέρ στίλβωσης και κοπής μεταλλικών σκελετών προσθετικών αποκαταστάσεων, τροχοί κοπής γύψινων εκμαγείων, και παράλληλα εκτίθεται σε αυξημένο μικροβιακό φορτίο στους χώρους υποδοχής και χειρισμού των αποτυπωμάτων των ασθενών. Όλοι αυτοί οι παράγοντες επικινδυνότητας της εργασίας λαμβάνονται υπόψη και κατά την αδειοδότηση οδοντοτεχνικών εργαστηρίων με αυτήν να είναι αρμοδιότητα της οικείας υγειονομικής περιφέρειας, του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Βιομηχανίας.

Είναι εντελώς παράδοξο και συνιστά αδικία οι υπάλληλοι που εργάζονται στους χώρους των δημόσιων οδοντοτεχνικών εργαστηρίων των Κέντρων Υγείας του ΠΕΔΥ, να έχουν εξ΄ολοκλήρου αποκλειστεί από την καταβολή του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας και των τριών κατηγοριών, όταν ο νόμος ουσιαστικά τους κατατάσσει στην πρώτη. Αντιμετωπίζονται συνεπώς σαν διοικητικοί υπάλληλοι γραφείου ενώ αποδεδειγμένα αποτελούν υγειονομικούς-εργαστηριακούς υπαλλήλους από τους πιο εκτεθειμένους σε ζητήματα που αφορούν την υγιεινή και την ασφάλειά τους.

Το αίτημά του κλάδου για ένταξη στους δικαιούχους του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας δεν συνιστά κατά κανένα τρόπο ένα παράλογο αίτημα οικονομικής παροχής αλλά ένα αίτημα αποκατάστασης μιας αδικίας και αναγνώρισης των υπηρεσιών που προσφέρει.                                                                                     

       Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι όταν δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά οδοντοτεχνικά εργαστήρια στο ΙΚΑ ,οι οδοντοτεχνίτες εργάζονταν πέντε ημέρες την εβδομάδα ,λόγω ανθυγιεινότητας του επαγγέλματος ,παρ όλο που για όλο το υπόλοιπο δημόσιο ίσχυε εξαήμερη εβδομαδιαία απασχόληση.

Κατόπιν των ανωτέρω ο κλάδος των Επισκεπτών Υγείας και Οδοντοτεχνιτών   θα πρέπει να συμπεριληφθεί συνολικά στην επικείμενη κοινή υπουργική απόφαση που θα αφορά το επίδομα επικίνδυνης ανθυγιεινής εργασίας . 

Για το Δ.Σ. της
Π.Ο.Ε. – Π.Φ.Υ.

  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                      Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΒΙΤΩΡΑΤΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ         ΠΑΠΑΘΩΜΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ