ΠΟΕ-ΠΦΥ

Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΠΦΥ

Επικοινωνία :   Αριστοτέλους 28, ΤΚ : 10433
Τηλ :  210.3642927 - Fax :   210.3642249
Back Βρίσκεστε εδώ: Home Δραστηριότητες ΔΣ Υπομνήματα-Έγγραφα Συμπληρωματική αιτιολογική έκθεση σχετικά με την καταβολή ανθυγιεινού επιδόματος Επισκεπτών Υγείας και Οδοντοτεχνιτών

Συμπληρωματική αιτιολογική έκθεση σχετικά με την καταβολή ανθυγιεινού επιδόματος Επισκεπτών Υγείας και Οδοντοτεχνιτών

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ε.Ο.Π.Υ.Υ
    ΑΜΕΡΙΚΗΣ 9 – 7ος  ΟΡΟΦΟΣ  - Τ.Κ. 10672 ΑΘΗΝΑ - ΤΗΛ:210 3642 462- FAX: 210 3642 249

ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ :  430                                                                                 ΑΘΗΝΑ, 19/9/2014

Συμπληρωματική ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΑΙΤΗΜΑ

                                                                                                                                                                           ΠΡΟΣ

Τον  Υπουργό Υγείας κ.Βορίδη

Σας επισυνάπτουμε συμπληρωματική αιτιολογική έκθεση  του αιτήματός μας  με αρ πρωτ. 4633/1-8-14  σχετικά με την καταβολή ανθυγιεινού επιδόματος των Επισκεπτών Υγείας και Οδοντοτεχνιτών.

  • Οι Επισκέπτες Υγείας ανάλογα με το φορέα στον οποίο εργάζονται πραγματοποιούν κατ’ οίκον επισκέψεις σε ευπαθείς ομάδες της κοινότητας και εργάζονται σε προγράμματα ή μονάδες κατ’ οίκον νοσηλείας. (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Δ/νσεις Δημόσιας Υγείας, Μονάδες Υγείας ΠΕΔΥ (πρώην ΕΟΠΥΥ) , Π.Ι.Κ.Π.Α., ΙΑΚ, Δημοτικά Ιατρεία, Λέσχες Φιλίας Δήμων, ΚΑΠΗ)
  • Διενεργούν - σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες - επί τόπου επιδημιολογικές  έρευνες στα λοιμώδη και κοινωνικά νοσήματα, καθώς και στα ατυχήματα, παραπέμπουν αρμοδίως και αναλόγως και εφαρμόζουν μέτρα πρόληψης διασποράς λοιμωδών νοσημάτων στο σπίτι, στο σχολείο, στο νοσοκομείο, στον τόπο εργασίας, σε κοινοτικά καταστήματα και μονάδες υγείας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη διερεύνηση των λοιμωδών νοσημάτων (π.χ φυματίωση, μηνιγγίτιδα, κ.τ.λ),η οποία περιλαμβάνει αφενός τον προληπτικό έλεγχο των επαφών του ασθενούς (π.χ με τη διενέργεια δερμοαντίδρασης mantoux) σε όλους τους χώρους (οικογένεια, σχολικό, εργασιακό ή άλλο περιβάλλον) για την έγκαιρη ανεύρεση νέων κρουσμάτων και κατά συνέπεια τον περιορισμό της διασποράς της νόσου και αφετέρου τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας με την λήψη όλων των απαραίτητων κατά περίπτωση προληπτικών μέτρων.
  • Στις μονάδες υγείας του ΠΕΔΥ (πρώην ΕΟΠΥΥ) οι Επισκέπτες Υγείας απασχολούνται κυρίως στους Σταθμούς Προστασίας Μάνας Παιδιού και Εφήβου πραγματοποιώντας όλους τους εμβολιασμούς σε βρέφη, παιδιά και ενήλικες και δερμοαντιδράσεις mantoux για έκδοση άδειας παραμονής και εγγραφή σε κατασκηνώσεις και παιδικούς σταθμούς.  Στις δομές των σταθμών πραγματοποιείται ο αντιφυματικός εμβολιασμός σε παιδιά και γίνεται διερεύνηση στην οικογένεια και το περιβάλλον σε περίπτωση παιδιών με θετική δερμοαντίδραση (mantoux). Καλύπτουν εμβολιαστικά όλες τις ευπαθείς ομάδες με αντιγριπικό εμβόλιο για την αποφυγή επιδημίας και εφαρμόζουν τα απαραίτητα μέτρα σε περίπτωση επιδημίας (π.χ. επιδημία Η1Ν1).  Οι Σταθμοί εξυπηρετούν  και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ΑΜΕΑ , εξαρτημένες μητέρες και συνεργάζονται με κοινωνικές υπηρεσίες και υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Εφαρμόζουν προγράμματα πρόληψης στο σχολείο (πρόγραμμα προληπτικής οδοντιατρικής), στο Σταθμό (πρόγραμμα πρόληψης δυσλιπιδαιμιών) και στην κοινότητα (συνεργασία με το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού σε πρόγραμμα πρόληψης βρεφικής κακοποίησης). Επίσης σε κάποιες μονάδες υγείας οι Επισκέπτες Υγείας είναι υπεύθυνοι διαχείρισης αποβλήτων των Υγειονομικών Μονάδων.

 

Όσον αφορά τους Οδοντοτεχνίτες :

Το προσωπικό των οδοντοτεχνικών εργαστηρίων είναι προσωπικό κατηγοριών ΤΕ και ΔΕ που απασχολούνταν στις Μονάδες Υγείας του ΙΚΑ, στη συνέχεια ΕΟΠΥΥ και σήμερα του ΠΕΔΥ υπό την αρμοδιότητα σήμερα των ΔΥΠΕ, ενταγμένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αποτελεί συνεπώς υγειονομικό-εργαστηριακό προσωπικό των Κέντρων Υγείας όπως αυτά ορίζονται από τον Νόμο σύστασης του  Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου  Υγείας.

 Το οδοντοτεχνικό προσωπικό είναι καταφανώς «προσωπικό νοσηλευτικής υπηρεσίας, εργαστηρίων κλπ των Κέντρων Υγείας» όπως ρητά αναφέρεται στον Ν.4024/2011 παράγραφο 1 άρθρο 15 και στο ΦΕΚ 24/2/2012, που καθορίζει την  καταβολή επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στην πρώτη κατηγορία των 150€ .

Το οδοντοτεχνικό-υγειονομικό προσωπικό των Μονάδων του ΠΕΔΥ που σήμερα δεν υπερβαίνει σε αριθμό τους 130 εργαζομένους, εργάζεται σε εργαστηριακό περιβάλλον επιβαρυμένο από άποψη υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας.

Συγκεκριμένα :

Α) το οδοντοτεχνικό προσωπικό των Κέντρων Υγείας ΠΕΔΥ καθημερινά έρχεται σε επαφή με αποτυπώματα της στοματογναθικής κοιλότητας ασθενών  και με ιατροτεχνολογικά προϊόντα αυτής που χρίζουν επιδιόρθωσης (ολικές και μερικές οδοντοστοιχίες και ορθοδοντικά μηχανήματα) 

Β) στους χώρους των εργαστηρίων πραγματοποιούνται καθημερινά εργασίες τροχίσματος (αιωρούμενα μικροσωματίδια), πολυμερισμού ακρυλικών, αποκήρωσης και στιλβώματος οδοντοπροσθετικών εργασιών (αναθυμιάσεις πτητικών υγρών και προϊόντων καύσης) 

Αυτού του είδους το περιβάλλον εργασίας των οδοντοτεχνιτών οι οποίοι κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, αλλά και τα υλικά που χρησιμοποιούν δύναται να προκαλέσουν σοβαρότατες βλάβες στο αναπνευστικό τους σύστημα (ενδεικτικά παραπέμπουμε στο σύγγραμμα του κ. Δρακωνάνη Εμ, ιατρού- πνευμονολόγου, δημοσιευμένη στο Respiration – Frudarakis ME, Voloudaki A, Bouros D, Drakonakis G, Hatzakis K, Siafakas NM, Pneumonocokiasis among Cretan Dental Technicians, Respiration 1999). Επιπρόσθετα εμφανίζονται στον κλάδο μεγάλα ποσοστά δερματοπαθειών, ρινορραγιών και αυτοάνοσων νοσημάτων.

Στους χώρους των οδοντοτεχνικών εργαστηρίων, οι εργαζόμενοι χειρίζονται εξοπλισμό   όπως :  υδραυλικές πρέσες, βραστήρες αποκήρωσης και πολυμερισμού, μοτέρ στίλβωσης και κοπής μεταλλικών σκελετών προσθετικών αποκαταστάσεων, τροχοί κοπής γύψινων εκμαγείων, και παράλληλα εκτίθεται σε αυξημένο μικροβιακό φορτίο στους χώρους υποδοχής και χειρισμού των αποτυπωμάτων των ασθενών. Όλοι αυτοί οι παράγοντες επικινδυνότητας της εργασίας λαμβάνονται υπόψη και κατά την αδειοδότηση οδοντοτεχνικών εργαστηρίων με αυτήν να είναι αρμοδιότητα της οικείας υγειονομικής περιφέρειας, του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Βιομηχανίας.

Είναι εντελώς παράδοξο και συνιστά αδικία οι υπάλληλοι που εργάζονται στους χώρους των δημόσιων οδοντοτεχνικών εργαστηρίων των Κέντρων Υγείας του ΠΕΔΥ, να έχουν εξ΄ολοκλήρου αποκλειστεί από την καταβολή του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας και των τριών κατηγοριών, όταν ο νόμος ουσιαστικά τους κατατάσσει στην πρώτη. Αντιμετωπίζονται συνεπώς σαν διοικητικοί υπάλληλοι γραφείου ενώ αποδεδειγμένα αποτελούν υγειονομικούς-εργαστηριακούς υπαλλήλους από τους πιο εκτεθειμένους σε ζητήματα που αφορούν την υγιεινή και την ασφάλειά τους.

Το αίτημά του κλάδου για ένταξη στους δικαιούχους του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας δεν συνιστά κατά κανένα τρόπο ένα παράλογο αίτημα οικονομικής παροχής αλλά ένα αίτημα αποκατάστασης μιας αδικίας και αναγνώρισης των υπηρεσιών που προσφέρει.                                                                                

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι όταν δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά οδοντοτεχνικά εργαστήρια στο ΙΚΑ ,οι οδοντοτεχνίτες εργάζονταν  πέντε ημέρες την εβδομάδα ,λόγω ανθυγιεινότητας του επαγγέλματος ,παρ όλο που για  όλο το υπόλοιπο δημόσιο ίσχυε  εξαήμερη εβδομαδιαία απασχόληση.

Κατόπιν των ανωτέρω ο κλάδος των Επισκεπτών Υγείας και Οδοντοτεχνιτών   θα πρέπει να συμπεριληφθεί  συνολικά  στην επικείμενη κοινή υπουργική απόφαση που θα αφορά το επίδομα επικίνδυνης ανθυγιεινής εργασίας  .

Αθήνα, 19-9-2014

 

Για το ΔΣ

        Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ        Η ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Βιτωράτος Λεωνίδας          Μπενιάτα Ελενη