ΠΟΕ-ΠΦΥ

Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΠΦΥ

Επικοινωνία :   Αριστοτέλους 28, ΤΚ : 10433
Τηλ :  210.3642927 - Fax :   210.3642249
Back Βρίσκεστε εδώ: Home Δραστηριότητες ΔΣ Υπομνήματα-Έγγραφα Οι θέσεις της ομοσπονδίας μας για το ανθυγιεινό επίδομα οδοντοτεχνιτών, φυσιοθεραπευτών και επισκεπτών υγείας

Οι θέσεις της ομοσπονδίας μας για το ανθυγιεινό επίδομα οδοντοτεχνιτών, φυσιοθεραπευτών και επισκεπτών υγείας

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ε.Ο.Π.Υ.Υ
ΑΜΕΡΙΚΗΣ 9 – 7ος  ΟΡΟΦΟΣ  - Τ.Κ. 10672 ΑΘΗΝΑ - ΤΗΛ:210 3642 462- FAX: 210 3642 249

  ΑΘΗΝΑ 1/8/2014

ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ   422
 
ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΑΙΤΗΜΑ

ΠΡΟΣ

  1. Τον κ. Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
  2. Τον κ. Υπουργό Οικονομικών
  3. Τον κ. Υπουργό Υγείας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ : Στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας                                                    (κοσμήτορα  κ. Β. Μακρόπουλο)

*******

Της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ε.Ο.Π.Υ.Υ (Π.Ο.Ε  Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), που εδρεύει στην Αθήνα, επί της οδού Αμερικής, αριθ.9, όπως νόμιμα εκπροσωπείται.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας χορηγείται κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 15 του Ν.4024/11, πέρα από το βασικό μισθό και φτάνει έως το ποσό των εκατόν πενήντα ευρώ (150) μηνιαίως.

Το άρθρο 67 του Ν.4235/2014 ορίζει ότι για τους φορείς που υπάγονται στις διατάξεις του Κεφαλαίου Δεύτερου του Ν.4024/11 η κοινή απόφαση των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομικών και του κατά περίπτωση αρμοδίου Υπουργού, που προβλέπεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 15 του ίδιου νόμου, εκδίδεται μέσα σε αποκλειστική προθεσμία έξι μηνών από την έναρξη ισχύος της διάταξης.

Δυνάμει της υπ΄ αριθ. οικ.2/165719/0022 απόφασης που δημοσιεύτηκε στο Φ.Ε.Κ. στις 24-2-2012 ορίστηκαν οι κατηγορίες που λαμβάνουν το ανωτέρω επίδομα. Σύμφωνα με αυτή: «2. Στην κατηγορία Α΄ περιλαμβάνονται οι κάτωθι ειδικότητες:α) Το προσωπικό νοσηλευτικής υπηρεσίας, εργαστηρίων και καθαριότητας, οι απασχολούμενοι αποκλειστικά σε ακτινολογικούς θαλάμους και εμφανίσεις, οι οδηγοί και βοηθοί ασθενοφόρων -διασώστες και οι συντηρητές πειραματόζωων των Νοσοκομείων, των Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας της Χώρας, του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.), των Κέντρων Υγείας, των Κέντρων Ψυχικής Υγείας, των Ν.Π.Δ.Δ. του Τομέα Πρόνοιας και των Αγροτικών Ιατρείων τα οποία υπάγονται στα Δημόσια Νοσοκομεία. Οι Θαλαμηπόλοι Ψυχιατρικών Νοσοκομείων και Κλινικών…. 3. Στην κατηγορία Β περιλαμβάνονται α) Το τεχνικό προσωπικό και το προσωπικό που εργάζεται στην εστίαση και στον ιματισμό των Νοσοκομείων, των Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας της Χώρας, του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.), των Κέντρων Υγείας, των Κέντρων Ψυχικής Υγείας, των Ν.Π.Δ.Δ. του Τομέα Πρόνοιας και των Αγροτικών Ιατρείων τα οποία υπάγονται στα Δημόσια Νοσοκομεία».

Δυστυχώς, στις ανωτέρω κατηγορίες που λαμβάνουν αυτό το επίδομα δεν συμπεριλήφθησαν οι οδοντοτεχνίτες, οι φυσιοθεραπευτές και οι επισκέπτες υγείας. Οι ανωτέρω κατηγορίες εργαζομένων αδικαιολόγητα παρελήφθησαν από τη χορήγηση του ανωτέρω επιδόματος, καθώς οι συνθήκες κάτω από τις οποίες παρέχουν τις υπηρεσίες τους είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικές και θέτουν καθημερινά σε κίνδυνο την υγεία τους.

Ειδικότερα, οι οδοντοτεχνίτες κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, χρησιμοποιούν υλικά, που προκαλούν σοβαρότατες βλάβες στο αναπνευστικό τους σύστημα (ενδεικτικά παραπέμπουμε στο σύγγραμμα του κ. Δρακωνάνη Εμ, ιατρού- πνευμονολόγου, δημοσιευμένη στο RespirationFrudarakisME, VoloudakiA, BourosD, DrakonakisG, HatzakisK, SiafakasNM, PneumonocokiasisamongCretanDentalTechnicians, Respiration 1999).

Περαιτέρω, οι φυσιοθεραπευτές, λόγω της φύσης της εργασίας τους, παρέχουν τις υπηρεσίες τους τόσο εντός των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας και μονάδων υγείας του Π.Ε.Δ.Υ. όσο και εκτός των εγκαταστάσεων, ήτοι στις οικίες των ασθενών, όταν η μετακίνηση αυτών δεν είναι εφικτή. Σε κλινήρεις καταστάσεις ή σε περιπτώσεις κινητικής αναπηρίας των ασθενών, οι φυσικοθεραπευτές υποβάλλουν το σώμα τους σε ιδιαίτερη κόπωση για την κινητοποίηση και έγερση  των ασθενών. Συνήθεις παθήσεις των φυσιοθεραπευτών είναι τενοντίτιδες, επικονδυλίτιδες εξαιτίας της χρήσης υπερήχων ηλεκτρομαλάξεων και ασκήσεων, κοίλες μεσοσπονδύλιων δίσκων στην αυχενική και οσφυϊκή μοίρα   κα. Περαιτέρω, η παροχή υπηρεσιών κατ’ οίκον των ασθενών φέρνει τους φυσιοθεραπευτές αντιμέτωπους με μεταδοτικές ασθένειες όπως οι ιοί ηπατίτιδας, μηνιγγίτιδας, Ιός HIV, φυματίωση, δερματικές παθήσεις, κ.α αλλά και συχνά βρίσκονται σε χώρους, που δεν τηρούν τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής και καθαριότητας. Τέλος, αναφορικά με τους επισκέπτες υγείας, στα καθήκοντα τους περιλαμβάνεται η πραγματοποίηση επισκέψεων στο σπίτι για συμβουλευτική υγείας σε ομάδες υψηλού κινδύνου για γενετικά, κοινωνικά νοσήματα και νοσήματα φθοράς (καρκίνο, καρδιοπάθειες, ατυχήματα, φυματίωση, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, διαβήτη, αλκοολισμό, τοξικομανία) και σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ηλικιωμένους, έγκυες, βρέφη και παιδιά. Οι επισκέπτες υγείας, ελλείψει προσωπικού, είναι δυστυχώς επιφορτισμένοι με πληθώρα νοσηλευτικών καθηκόντων.

Θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας, ότι οι υπηρετούντες στις ειδικότητες αυτές καθημερινά θέτουμε τον εαυτό μας σε κίνδυνο προκειμένου να ανταποκριθούμε στα καθήκοντα μας, με μοναδικό σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών. Ευρισκόμενοι καθημερινά αντιμέτωποι με ελλείψεις τόσο σε υλικά όσο και σε ειδικευμένο προσωπικό, πασχίζουμε να ανταπεξέλθουμε στο διαρκώς διογκούμενο έργο μας, εις βάρος της υγείας τόσο ημών των ιδίων, όσο και των οικογενειών μας.

Η παρούσα αποτελεί έκκληση πρωτίστως για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας που θα διασφαλίζουν την υγεία μας, ενώ περαιτέρω αποσκοπεί και στην άρση της αδικαιολόγητης παράλειψης μας από τη χορήγηση του ανωτέρω αναφερόμενους επιδόματος, καθώς οι συνθήκες υπό τις οποίες παρέχουμε την εργασία μας είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και ανθυγιεινές.

Για τους λόγους αυτούς

ΖΗΤΑΜΕ

Όπως προβείτε άμεσα σε όλες τις απαιτούμενες εκ του νόμου ενέργειες, προκειμένου να εντάξετε τις ανωτέρω ειδικότητες στις κατηγορίες εργαζομένων, που λαμβάνουν το επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας, βελτιώνοντας έτσι κατά τι έστω τις οικονομικές συνθήκες της άσκησης του λειτουργήματος μας.

Αθήνα, 30-7-2014

 
Για το ΔΣ
 
        Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                            Η ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Βιτωράτος Λεωνίδας                      Μπενιάτα  Ελενη