ΠΟΕ-ΠΦΥ

Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΠΦΥ

Επικοινωνία :   Αριστοτέλους 28, ΤΚ : 10433
Τηλ :  210.3642927 - Fax :   210.3642249
Back Βρίσκεστε εδώ: Home Δραστηριότητες ΔΣ Υπομνήματα-Έγγραφα ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ κ. ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ κ. ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ

ΠΡΟΣ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ κ. ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ
Κ Ο Ι Ν Ο Π Ο Ι Η Σ Η
ΠΡΟΕΔΡΟ ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ
ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΗΜ. ΑΡ. κ. ΦΩΤΗ ΚΟΥΒΕΛΗ
ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛHΛΕΓΓΥΗΣ κ. ΑΝΔΡΕΑ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟ

     Κύριε Πρωθυπουργέ,

     Η Ομοσπονδία μας εκπροσωπεί συνδικαλιστικά 2.900 υγειονομικούς υπαλλήλους που εργάζονται στις 60 Νομαρχιακές, τις 82 Τοπικές Μονάδες Υγείας, τα 108 Τοπικά Ιατρεία, Υγειονομικές Υπηρεσίες, Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα, Κέντρα Ιατρικής της Εργασίας, Ειδικά Κέντρα και ΣΑΒ του ΕΟΠΥΥ.

     Με την παρούσα επιστολή μας θέλουμε να σας ενημερώσουμε για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον ΕΟΠΥΥ και για την αναγκαία παρέμβασή σας.

     Ο  ΕΟΠΥΥ – καλύπτει ασφαλιστικά 10 εκατομ. ασφαλισμένους.

     Οι Μονάδες Υγείας του αποτελούν τον κορμό της δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της χώρας. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, είμαστε μάρτυρες συντονισμένων προσπαθειών αποδιοργάνωσης των Μονάδων Υγείας. Οι ακολουθούμενες πολιτικές των τελευταίων ετών, αποδόμησαν τις Μονάδες του ΕΟΠΥΥ, βάζοντας συνεχώς εμπόδια στην πρόσβαση του πολίτη, εκχωρώντας παράλληλα μεγάλο κομμάτι των υπηρεσιών σε ιδιώτες.

     Την ώρα που εξαιτίας της οικονομικής κρίσης διαμορφώνονται , με ιλιγγιώδη ταχύτητα, συνθήκες ανέχειας, φτώχειας και εξαθλίωσης για όλο και μεγαλύτερα τμήματα του ελληνικού πληθυσμού, η μνημονιακή αντιμετώπιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και της προστασίας της Υγείας, έχουν ήδη φέρει σε απόγνωση χιλιάδες εργαζόμενους, συνταξιούχους και ανέργους, οι οποίοι, πλέον, σχεδόν στερούνται, κατά παράβαση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματός τους, αξιοπρεπείς υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας από το Κράτος.

 Έντονη ανησυχία και  προβληματισμό  δημιουργεί  η πρόταση ο ΕΟΠΥΥ να μετατραπεί από πάροχος  σε αγοραστή υγείας και οι Μονάδες του,  μαζί με τα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ και τα Περιφερειακά Ιατρεία,  να αποτελέσουν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

       Την ίδια ώρα που το ΕΣΥ είναι καταρρακωμένο και καρκινοβατεί, η υπαγωγή των Μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ σε αυτό,  θα οδηγήσει σε διάλυση ή κλείσιμο των Μονάδων Υγείας με κίνδυνο απολύσεων.     Ο ΕΟΠΥΥ,  ως αγοραστής υγείας, θα παρέχει καθορισμένο πακέτο παροχών. Το κόστος για υπηρεσίες υγείας μεταφέρεται στις τσέπες των πολιτών, η πλειοψηφία των οποίων θα αδυνατεί να ανταποκριθεί λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης με τους κινδύνους που αυτό εμπεριέχει, θα οδηγήσει  δε σε πλήρη ιδιωτικοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

     Οι Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ είναι το κυρίαρχο εργαλείο για τη συγκράτηση τιμών στην αγορά υπηρεσιών από ιδιώτες πάροχους.

     Είναι προφανές, ότι ο ΕΟΠΥΥ βρίσκεται σε χρηματοδοτική εμπλοκή εξαιτίας της δραματικής μείωσης της κρατικής επιχορήγησης αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών, κατάσταση η οποία συνδέεται με τον ατελή σχεδιασμό, τις λανθασμένες αρχικές εκτιμήσεις και την επιβάρυνση του οικονομικού κλίματος.

     Η χρηματοδοτική εμπλοκή του ΕΟΠΥΥ, σε συνάρτηση με τις ακολουθούμενες πολιτικές έχουν δημιουργήσει μείζονα κρίση εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας μεταξύ του οργανισμού και των επαγγελματιών υγείας (γιατρών, φαρμακοποιών και άλλων), των εξωτερικών προμηθευτών (ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά εργαστήρια) αλλά και των πολιτών, φαινόμενο το οποίο ωθεί σε διαδικασία απονομιμοποίησης.

     Ο ΕΟΠΥΥ καταρρέει οικονομικά και μάλιστα  το έλλειμμα του ταμείου θα ανέλθει στο τέλος του έτους στα 1,2 δις. ευρώ εξαιτίας της  υποχρηματοδότησής του από το Κράτος, αλλά και της δραματικής μείωσης των εισφορών, που είναι αποτέλεσμα της εκτίναξης της ανεργίας στα σημερινά δραματικά επίπεδα.

     Με γνώμονα το συμφέρον των ασφαλισμένων και μόνο, η Ομοσπονδία μας μαζί με τις παραπάνω επισημάνσεις για την κατάσταση του ΕΟΠΥΥ, προτείνει :

  •     Ένα δημόσιο, δωρεάν και υψηλής ποιότητας σύστημα υγείας, προσβάσιμο από το σύνολο των πολιτών, χωρίς χαράτσια, περιορισμούς και αποκλεισμούς.
  •       Την ουσιαστική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και να μην υπάρξει κλείσιμο και συγχώνευση Μονάδων Υγείας  που είναι ο κορμός της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
  •     Την αναβάθμιση των υπηρεσιών στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, χωρίς επιβαρύνσεις, ιδιαιτέρως των κοινωνικά ασθενέστερων, για φάρμακα, γιατρούς και εξετάσεις.  

      Κύριε Πρωθυπουργέ,

      Ευελπιστούμε, ότι η  άμεση παρέμβαση και κοινωνική ευαισθησία σας,  θα συμβάλλουν αποφασιστικά στο  να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος είναι και πρέπει  να παραμείνει ο στυλοβάτης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Ελληνικού λαού.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΗΣ Π.Ο.ΥΓ. Υ. – Ε.Ο.Π.Υ.Υ.