ΠΟΕ-ΠΦΥ

Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΠΦΥ

Επικοινωνία :   Αριστοτέλους 28, ΤΚ : 10433
Τηλ :  210.3642927 - Fax :   210.3642249
Back Βρίσκεστε εδώ: Home Δραστηριότητες ΔΣ Δελτία Τύπου ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΦΥ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 28 - 4ος ΟΡΟΦΟΣ - Τ.Κ. 10433 ΑΘΗΝΑ - ΤΗΛ: 210.3642927
Fax: 210.3642249 - email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. - site: www.poe-pfy.gr 

Αρ. Πρωτ. : 223
Αθήνα 3 / 10 / 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διανύουμε το δεύτερο χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και παρόλες τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και του Υπουργείου για την ανάγκη αναδιοργάνωσης της Π.Φ.Υ., οι εργαζόμενοι μένουμε στο ίδιο έργο θεατές με την τρόικα σκηνοθέτη και την κυβέρνηση σε ρόλο πρωταγωνιστή. Όλο αυτό το διάστημα οι υποσχέσεις ήταν πολλές , οι συνεχείς εξαγγελίες για την ενίσχυση της Π.Φ.Υ. παραμένουν σχέδια επί χάρτου. Το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια ήταν να «κατέβει» το 2015, αργότερα τους πρώτους μήνες του 2016, ύστερα πριν το καλοκαίρι, μετά το καλοκαίρι ( Σεπτέμβρη ), τώρα μιλάμε για Οκτώβρη και έχει ο Θεός... όσο αφορά τον οργανισμό ούτε λόγος, στο απώτερο μέλλον και βλέπουμε...

Η σημερινή κατάσταση των Μ.Υ συνεχίζει να παραμένει τραγική και σε πολλές περιπτώσεις τριτοκοσμική. Ποιος ευθύνεται γι’ αυτό; Πέρα από τη συστηματική αδράνεια του Υπουργείου, οφείλεται και στην άνευ προηγουμένου και προκλητική πολλές φορές αδιαφορία κάποιων Διοικητών Υ.Πε., οι οποίοι δεν καταφέρνουν να επιλύσουν ζωτικής σημασίας καθημερινά προβλήματα.

Στη 2η Υ.Πε. για παράδειγμα πολλές Μ.Υ στερούνται καθαριότητας από το Μάρτιο του 2016. Πώς λειτουργούν; Η απάντηση γνωστή σε όλους : χάρη του φιλότιμου του υγειονομικού προσωπικού που, καθαρίζει, σκουπίζει και σφουγγαρίζει τους χώρους ευθύνης του για να παραμείνουν οι Μονάδες ανοιχτές.

Οι Μαστογράφοι των Μ.Υ Περιστερίου και Καλλιθέας «αναπαύονται» και συνεχίζουν να είναι εκτός λειτουργίας μέχρι και σήμερα, και οι Διοικήσεις 1ης και 2ης Υ.Πε. σφυρίζουν αδιάφορα, παρόλες τις καταγγελίες μας από τον Ιούλιο του 2015.

Οι ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό και αντιδραστήρια απαραίτητα για την λειτουργία των Μ.Υ έγιναν και παραμένουν καθημερινότητα. Απλές εξετάσεις ρουτίνας, όπως ο χρόνος προθρομβίνης δεν πραγματοποιούνται σε εργαστήρια της 5ης Υ.Πε., εξαιτίας της αδιαφορίας της διοίκησης να εγκρίνει την προμήθεια αντιδραστηρίων, με αποτέλεσμα οι πολίτες να οδηγούνται σε ιδιωτικά εργαστήρια. Αλλά και στα Κ.Υ η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική, μιας και στην πλειοψηφία τους στερούνται εργαστηριακής κάλυψης.

Οι λιγοστές προσλήψεις επικουρικού Ιατρικού προσωπικού για τις ανάγκες των Μ.Υ Π.Ε.Δ.Υ δε βελτιώνουν την κατάσταση, αφού οι Διοικητές των Υ.Πε., ακόμη και αυτούς τους λιγοστούς ιατρούς φροντίζουν να τους μετακινούν στα Νοσοκομεία.

Σε όλη την Ελλάδα (και ιδιαίτερα στην επαρχία), τόσο οι Μ.Υ, όσο και τα Κ.Υ συνεχίζουν να βρίσκονται σε οικτρή κατάσταση, εξαιτίας όλων των παραπάνω αλλά και των τραγικών ελλείψεων σε Διοικητικό, Παραϊατρικό και Ιατρικό προσωπικό (παθολόγους, γυναικολόγους, παιδίατρους, καρδιολόγους, βιοπαθολόγους, ακτινοδιαγνώστες, ορθοπεδικούς, γενικούς ιατρούς κλπ). Την ίδια στιγμή η ηγεσία του Υπουργείου μπροστά στον κυκεώνα των συσσωρευμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Δημόσια Υγεία εξαγγέλλει χιλιάδες προσλήψεις που ακόμα αναμένουμε και σιωπηρά ανέχεται την αδιαφορία και την ανικανότητα κάποιων Διοικητών Υ.Πε. που αποδυναμώνουν περαιτέρω τα Π.Ε.Δ.Υ.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, δεν αξιοποιούν έστω, το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό των Π.Ε.Δ.Υ προκειμένου να οργανώσουν προγράμματα Αγωγής και Πρόληψης Υγείας (που δεν κοστίζουν τίποτα), αλλά είναι προαπαιτούμενα για τη θωράκιση και προαγωγή της Δημόσιας Υγείας.

Την ίδια ώρα που τα Νοσοκομεία καταρρέουν, η φτώχεια και η ανεργία χτυπάει όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, χρησιμοποιούν το προσωπικό «κατά το δοκούν» κλείνοντας, από τη μια άναρχα και χωρίς κανένα σχεδιασμό «τις τρύπες» των Νοσοκομείων, ενώ από την άλλη αφήνουν ακάλυπτες ή χωρίς προσωπικό Δομές της Π.Φ.Υ. Ωστόσο κανείς δεν ασχολείται και δεν εξετάζει ότι τα κενά που καλύπτουν αυτές οι μετακινήσεις σε πολλές περιπτώσεις προκύπτουν από ρουσφετολογικές μετατάξεις και μετακινήσεις προσωπικού, οι οποίες πολλές φορές συνοδεύονται και από θετικές εισηγήσεις των Νοσοκομείων.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία εργαζομένων Π.Φ.Υ. με τους εργαζομένους στις Δημόσιες Δομές της Π.Φ.Υ. δεν μπορούν να ανεχθούν άλλο την κατάσταση αυτή και τον εμπαιγμό ΟΛΩΝ.

Προκηρύσσει 3ωρη Παναττική προειδοποιητική στάση εργασίας την
Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016 από τις 12:00μ.μ έως τις 15:00μ.μ
και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 13:00μ.μ έξω από το Υπουργείο Υγείας
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

Από το Γραφείο Τύπου
της Π.Ο.Ε. – Π.Φ.Υ.