ΠΟΕ-ΠΦΥ

Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΠΦΥ

Επικοινωνία :   Αριστοτέλους 28, ΤΚ : 10433
Τηλ :  210.3642927 - Fax :   210.3642249
Back Βρίσκεστε εδώ: Home Δραστηριότητες ΔΣ Δελτία Τύπου Συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό

Συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ   Π. Φ. Υ .

ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ 150                                                                                     ΑΘΗΝΑ 18/11/2015

Σχετικά έγγραφα:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ομοσπονδία μας είχε συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό . Εκφράσαμε την αγανάκτησή μας για την σημερινή εικόνα απαξίωσης που εμφανίζει η δημόσια ΠΦΥ σε όλη την χώρα. Οι ελλείψεις Ιατρικού προσωπικού, ο παροπλισμός του διαγνωστικού τομέα και οι συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού προς τα νοσοκομεία έχουν δημιουργήσει μια χαοτική κατάσταση απαξίωσης των δομών της δημόσιας Υγείας.

Ο υπουργός παραδέχτηκε την δύσκολη κατάσταση που βρίσκονται οι ΜΥ και τα ΚΥ του ΠΕΔΥ και τόνισε ότι είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να στηρίξει με κάθε τρόπο την ανασυγκρότηση της ΠΦΥ και την ενίσχυση των δημοσίων δομών του ΠΕΔΥ. Παρ' όλο που δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσληψης ιατρικού προσωπικού, προς το παρόν, για την ΠΦΥ το υπουργείο προσανατολίζεται στην εξεύρεση λύσης ,προκειμένου να καλυφθούν τα μεγάλα κενά Ιατρικού Προσωπικού που προέκυψαν από τον Ν 4238.

Θετική εξέλιξη είναι η επέκταση των συμβάσεων των επικουρικών γιατρών έως τις 30/9/16. Ο υπουργός υποσχέθηκε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρξει οργανόγραμμα για τις ΔΥΠΕ.

Ο υπουργός τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση την αναγκαιότητα επαναλειτουργίας του εργαστηριακού τομέα με ταυτόχρονη δημιουργία εργαστηρίων αναφοράς σε κάθε ΥΠΕ προκειμένου να αυξηθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες από το ΠΕΔΥ.

Προτείναμε να γίνουν άμεσα παρεμβατικές ενέργειες όπου δίνατε, για την δημιουργία ολοκληρωμένων δομών ΠΦΥ << ΚΥ Αστικού τύπου>> με στόχο την αρτιότερη αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού και του ιδιόκτητου εξοπλισμού, προς όφελος των πολιτών. Ο Υπουργός υποσχέθηκε την δημιουργία ομάδας εργασίας με την συμμετοχή των υπαλλήλων που θα εργαστεί για αυτό τον σκοπό.

Ζητήσαμε να αποκατασταθεί η αδικία που εξαιρεί τους Οδοντοτεχνίτες, τους Φυσικοθεραπευτές και τους Επισκέπτες Υγείας από το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Καταθέσαμε εκ νέου την πρόταση της Ομοσπονδίας μας που τεκμηριώνει την χορήγηση του επιδόματος στις πιο πάνω ειδικότητες. Μας δήλωσε ότι είναι ενήμερος για το θέμα.

Επίσης θέσαμε την αναγκαιότητα σχεδιασμού και λειτουργίας προγραμμάτων Αγωγής και Πρόληψης Υγείας, με ταυτόχρονη αξιοποίηση του επιστημονικού και λοιπού προσωπικού που υπηρετεί στα ΠΕΔΥ, κάτι που δεν απαιτεί πρόσθετη χρηματοδότηση παρά μόνο οργάνωση και πολιτική βούληση. Συμφώνησε και ο υπουργός για την αναγκαιότητα σχεδιασμού, υλοποίησης και στήριξης των πιο πάνω προγραμμάτων που αποτελεί και την ραχοκοκαλιά της ΠΦΥ.

Θέσαμε υπόψη του Υπουργού την δεινή θέση των εργαζομένων των ΔΥΠΕ που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν λόγω υποστελέχωσης στο τεράστιο όγκο αιτημάτων των ΜΥ και ΚΥ ΠΕΔΥ που καθημερινά συσσωρεύονται στην κεντρική υπηρεσία. Ζητήσαμε να μεριμνήσει το υπουργείο ώστε να δοθεί η δυνατότητα τους Διοικητές των ΥΠΕ, να δημιουργήσουν όπου δίνατε, αποκεντρωμένα γραφεία διοικητικής υποστήριξης, προκειμένου να αποφορτιστούν οι κεντρικές υπηρεσίες των ΔΥΠΕ από σωρεία αιτημάτων.

Είναι υποχρέωση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου να κινηθεί με γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον και να αρχίσει να υλοποιεί τις δεσμεύσεις της. Η σημερινή παρακμή του κοινωνικού ιστού της χώρας , επιτάσσει άμεσες ενέργειες, που θα θωρακίσουν το δημόσιο χαρακτήρα της υγείας και θα εγγυώνται την ελεύθερη και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας.
 
                                                                                 Για το Δ.Σ.

      Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                           Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΒΙΤΩΡΑΤΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ                           ΜΠΕΝΙΑΤΑ ΕΛΕΝΗ