ΠΟΕ-ΠΦΥ

Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΠΦΥ

Επικοινωνία :   Αριστοτέλους 28, ΤΚ : 10433
Τηλ :  210.3642927 - Fax :   210.3642249
Back Βρίσκεστε εδώ: Home Δραστηριότητες ΔΣ Ανακοινώσεις Συνάντηση της ΠΟΕ ΠΦΥ με τον Υπουργό Υγείας

Συνάντηση της ΠΟΕ ΠΦΥ με τον Υπουργό Υγείας

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ
ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ( Π.Ο.Ε. – Π.Φ.Υ. )
Αριστοτέλους 28 - 4ος Όροφος - Τ.Κ. 10433 Αθήνα - Τηλέφωνο: 210.3642927

Αθήνα, 19 / 10 / 2018
Αρ. Πρωτ. : 191
Ορθή επανάληψη

Προς :
• Συλλόγους – μέλη
• Όλους τους συναδέλφους
της Π.Ο.Ε. – Π.Φ.Υ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Θέμα: «Συνάντηση της ΠΟΕ ΠΦΥ με τον Υπουργό Υγείας»

Αγαπητοί συνάδελφοι,               

Η Ομοσπονδία μας την Πέμπτη 11/10/2018 πραγματοποίησε συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας κ. Ξάνθο. Παρουσία του νομικού της συμβούλου και ενισχυμένη από την παρουσία εκπροσώπων των Συλλόγων Εργαζομένων ΠΦΥ της 6ης ΥΠε, Σερρών και του Πανελλήνιου Συλλόγου από διαφορετικούς επαγγελματικούς κλάδους. Θέσαμε σημαντικά χρόνια αλλά και τρέχοντα προβλήματα – αιτήματα που αφορούν τους εργαζομένους και τις δομές ΠΦΥ .Προς ενημέρωσή σας, σας παραθέτουμε τα αιτήματα και ερωτήματα που τέθηκαν προς συζήτηση και τις θέσεις και απόψεις του κ. Υπουργού επ’ αυτών.

  • Τονίζοντας τις δυσλειτουργίες που προκύπτουν από την απουσία οργανογραμμάτων και οργανισμών των ΚΥ και των ΔΥΠΕ , ζητήσαμε την άμεση σύσταση αυτών επισημαίνοντας την αδικαιολόγητη καθυστέρηση τους με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου .

Ο Υπουργός αποδέχτηκε ότι υπάρχει καθυστέρηση και ενημέρωσε ότι ίσως τέλη Οκτώβρη θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το σχετικό Νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει το πλαίσιο σύστασης των οργανισμών όπου θα υπάρξει δυνατότητα κατάθεσης προτάσεων. Επιπρόσθετα μας ενημέρωσε ότι οι ΥΠΕ από 7 θα γίνουν 9 , για την καλύτερη διοικητική άσκηση του έργου τους, με σημείο αναφοράς για καθεμία από αυτές ένα Πανεπιστημιακό νοσοκομείο, θα αποτυπωθεί σε ποσοστό 10-15% αύξηση οργανικών θέσεων στο ΕΣΥ και επίσης το πολύ σημαντικό για εμάς, ότι κάθε Κ.Υ θα έχει δικό του οργανισμό. Ζητήσαμε να προβλέπονται από τους νέους οργανισμούς αντίστοιχες θέσεις Προϊσταμένων Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, Εργαστηριακού Τομέα και Διοικητικών Υπηρεσιών. Μας παρέπεμψε στον αρμόδιο Γραμματέα κ. Γιαννόπουλο να συζητήσουμε το θέμα.    

  • Στην συνέχεια, τέθηκε το δίκαιο αίτημά μας, για διατήρηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας των συναδέλφων της ΠΦΥ που ήδη το λαμβάνουν, και την επέκταση αυτού στις ειδικότητες των Επισκεπτών Υγείας, των Φυσικοθεραπευτών, Οδοντοτεχνιτών και Κοινωνικών Λειτουργών που αδίκως εξαιρούνται από τους δικαιούχους. Υπενθυμίζουμε ότι η ΠΟΕ ΠΦΥ είχε ήδη καταθέσει εγκαίρως εμπεριστατωμένες εκθέσεις που αιτιολογούν την ένταξη των πιο πάνω εργαζομένων στους δικαιούχους του επιδόματος. Έντονη επί του θέματος με επιστημονικά τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία η παρέμβαση της Πρόεδρου του Πανελληνίου Συλλόγου Εργαζομένων στην ΠΦΥ Ιωάννας Τσιρίγκα η οποία μεταξύ άλλων ζήτησε από τον κ. Υπουργό, να επιμείνει ακόμη περισσότερο στην διεκδίκηση του εν λόγω επιδόματος για τους εργαζόμενους της ΠΦΥ, οι οποίοι καλούνται διαρκώς να αναλαμβάνουν όλο και περισσότερα αντικείμενα εργασίας, συμβάλλοντας στα σχέδια του Υπουργείου Υγείας για ανάπτυξη ΠΦΥ στην χώρα.

Ο κ. Υπουργός αρχικά ενημέρωσε ότι δεν γνωρίζει για το πόρισμα των επιτροπών. Παραδέχτηκε το δίκαιο αίτημά μας, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχουν καταχρηστικά επιδόματα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στον χώρο της υγείας. Ανέφερε ότι, θα συνεχίσουν να το παίρνουν όσοι «δικαίως» το έπαιρναν στο ΕΣΥ και θα αποκατασταθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι αδικίες.

  • Διαμαρτυρηθήκαμε για την τραγική κατάσταση που βρίσκονται τα ΚΥ σε όλη την επικράτεια αφού τόσο οι ελλείψεις Ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού και διοικητικού προσωπικού όσο και η αδιαφορία μερίδας διοικητών των ΥΠΕ να ασχοληθούν με προβλήματα που ταλανίζουν τα ΚΥ συνιστούν μια κατάσταση απαξίωσης των δημόσιων δομών υγείας . Ενδεικτικά αναφέραμε την τραγική εικόνα που παρουσιάζουν τα ΚΥ στην 5η ΥΠΕ , ως συνέπεια της προκλητικής αδιαφορίας της διοίκησης, την μη λειτουργία ΚΔΕ στην 3η , 4η , 5η ,και 7η ΥΠΕ με αποτέλεσμα να στερούνται οι πολίτες βασικών εργαστηριακών εξετάσεων. επιπλέον καταγγείλαμε την αναστολή της απογευματινής λειτουργίας των ΚΥ Τούμπας και Μαρτίου στην Θεσσαλονίκη προκειμένου να στεγαστούν οι ΤΟΜΥ. Συμφωνήσαμε σε συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών και εξάλειψη φαινομένων αλληλοεπικάλυψης υπηρεσιών και παραγκωνισμού δοκιμασμένων επί του έργου τους δομών.

Ο κ. Ξάνθος δήλωσε την πρόθεση πρόσληψης μόνιμου προσωπικού στην ΠΦΥ και αποδοκίμασε τυχόν αρνητικές συμπεριφορές διοικητών Υ.ΠΕ, αποδεχόμενος , την αναγκαιότητα για συνεργασία με εκπροσώπους των εργαζομένων που γνωρίζουν καλύτερα από το καθένα τα προβλήματα αλλά και πολλές φορές τις λύσεις για κάποια από αυτά.

  • Στη συνέχεια, ζητήσαμε άμεσα την επαναφορά της κατ’ οίκον φροντίδας, με καταβολή οδοιπορικών , όσον αφορά τις αιμοληψίες, φυσικοθεραπείες κλπ προκειμένου να αποκτήσουν ξανά πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες υγείας ιδιαίτερα ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες , που έχουν αποκλειστεί από το δημόσιο σύστημα. Ζητήθηκε να μην παρεμποδίζεται το έργο των προσφερόμενων κατ’ οίκον υπηρεσιών από τους συναδέλφους με τις παρούσες συνθήκες, δίνοντας σαν παράδειγμα τους συναδέλφους Φυσικοθεραπευτές του ΚΥ Πειραιά.

Ο κ. Υπουργός προβληματίστηκε ως προς την διοικητική διαχείριση τέτοιων θεμάτων. Συμφώνησε ότι πρέπει να βρεθεί λύση , με προσωπική του παρέμβαση για την προστασία μη περιπατητικών ατόμων που χρήζουν φροντίδα και να ενισχυθεί το έργο αυτών που την παρέχουν.

  • Απαιτήσαμε να ανακληθούν οι αποφάσεις μετακινήσεων προσωπικού από ΚΥ σε Νοσοκομεία προς όφελος της λειτουργίας των δομών. Τονίσαμε ότι σε αρκετές περιπτώσεις είναι εντελώς αδικαιολόγητες.

Ο Υπουργός μας δήλωσε ότι, αυτή η πρακτική αφορούσε το παρελθόν που απαιτούσε την στήριξη των νοσοκομείων και είχε δώσει κατεύθυνση στους διοικητές να πραγματοποιούνται μετακινήσεις μόνο όταν υπάρχουν έκτακτες και σοβαρές υπηρεσιακές ανάγκες. Σήμερα, αναζητούνται άλλες λύσεις και ταυτόχρονα η ΠΦΥ τίθεται και αυτή σε άμεση προτεραιότητα του ελληνικού συστήματος υγείας.    

  • Συνεχίζοντας τον διάλογο, αναφερθήκαμε στα δίκτυα Μαιών και Επισκεπτών υγείας καθώς και στην έναρξη της συνταγογράφησης από τις Μαίες /Μαιευτές. Επιπλέον με χρήση παραδειγμάτων πραγματικών γεγονότων και αναγκών, τονίσαμε την ανάγκη για παροχή συμβουλευτικής και φροντίδας εγκύων και λεχωϊδων κατ΄οίκον από τις μαίες/μαιευτές.

Ο Υπουργός ανέφερε σε ότι αφορά την συνταγογράφηση από τις Μαίες/ μαιευτές, ότι ξεπεράστηκαν τα προβλήματα της ΗΔΙΚΑ και προχωρά η εφαρμογή. Για τα Δίκτυα ενημέρωσε ότι έχει δρομολογηθεί η εφαρμογή των διατάξεων του Νόμου 4486/7-8-17 αρθρ. 12 και αρθρ 13, από τις ΥΠΕ και τέλος για τις κατ΄οίκον επισκέψεις από τις μαίες/μαιευτές κατανόησε την αναγκαιότητα και την χρησιμότητα θεωρώντας αυτονόητη την διευκόλυνση τέτοιων διαδικασιών.

  • Επιμείναμε και ζητήσαμε την στήριξη του Υπουργού στις διαδικασίες που αφορούν την σύσταση ΝΠΔΔ των Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων, διαδικασία που τον βρίσκει σύμφωνο , αλλά λόγω της πολυπλοκότητας μας πρότεινε την συνεργασία με την νομική του σύμβουλο και την ΠΕΤΙΕ για την έναρξη αυτής.
  • Κλείνοντας την συνάντηση, καταγγείλαμε την διαδικασία της αξιολόγησης των εργαζομένων ως προς τον τρόπο που αυτή επιχειρείται να γίνεται και όχι ως προς την αξιολόγηση ως μέσο αναγνώρισης και αξιοποίησης του έργου των συναδέλφων. Ως εκ τούτου, ζητήσαμε την ακύρωσή της ως παράνομης καθώς αντιβαίνει στις διατάξεις του αρ,. 15 του ν. 4369/2016.

Συνάδελφοι,συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπήρξε ένας μαχητικός και ταυτόχρονα εποικοδομητικός διάλογος, του οποίου τα αποτελέσματα αναμένουμε. Μέχρι τότε είμαστε σε συνεχή εγρήγορση εκτιμώντας ότι, οι σύγχρονες εξελίξεις στον χώρο της ΠΦΥ αυξάνουν την ευθύνη μας για συνεχή ενημέρωση και διαρκή αγώνα δίκαιων διεκδικήσεων που όχι μόνο διευκολύνουν και προάγουν το δικό μας έργο αλλά ταυτόχρονα βελτιώνουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες.Συστρατευτείτε με την Ομοσπονδία μας, όντας μέλη συλλόγων που βρίσκονται υπό την ομπρέλα μας και πορευτείτε μαζί μας σε κοινό δρόμο για επίτευξη πολλών, διαφορετικών και σύγχρονων στόχων.

Για το Δ.Σ. της
Π.Ο.Ε. – Π.Φ.Υ.

      Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                      Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
     Βιτωράτος Λεωνίδας            Παπαθωμά Ελευθερία